DEN HAAG - Minister Hoogervorst van Volksgezondheid moet de zorgverzekeraars harder aansporen om te voorkomen dat zwakke groepen in de samenleving de dupe worden van de nieuwe zorgverzekeringswet. Dat heeft het CDA dinsdag gezegd in de Eerste Kamer. Als dat onvoldoende gebeurt, moet de Kamer de invoering van de nieuwe wet volgens het CDA alsnog uitstellen.

"Je moet de zorgverzekeraars scherp houden", vindt CDA-senator Van Leeuwen. De nieuwe wet gaat per 1 januari volgend jaar in. PvdA en SP hebben eerder al gepleit voor uitstel. Volgens de fracties is er te veel risico dat veel mensen het spoor bijster raken in het nieuwe systeem. Het CDA vindt het voor uitstel nu nog te vroeg. Volgens de fractie zitten er veel goede onderdelen in de nieuwe zorgverzekeringswet.

Senator Van Leeuwen zei zich liever "kapot te vechten" voor een goede wet per 1 januari dan de boel op de lange baan te schuiven.

Kostenbewaker

De regering wil de de gezondheidszorg effectiever en efficiënter maken. Om dat te bereiken krijgen zorgverzekeraars in het nieuwe stelsel van ziektekosten een belangrijke rol als kostenbewaker. Veel tegenstanders van de plannen zijn bang dat de ziektekostenverzekeraars zieken en gehandicapten gaan weren als klant.

Burgers moeten in het nieuwe systeem bovendien zelf een keus maken tussen het polisaanbod van de ziektekostenverzekeraars. De tegenstanders denken dat met name mensen met een lage opleiding niet in staat zijn een goede keus tussen de verzekeraars te maken.

Meer garanties

Het CDA eist dat Hoogervorst en de zorgverzekeraars zwart op wit vastleggen dat zwakke groepen niet tussen wal en schip vallen. Het CDA wil, net als de VVD, dat de overheid alles uit de kast trekt om burgers voor 1 januari volgend jaar uitvoerige voorlichting te geven over het nieuwe systeem. D66 wil ook meer garanties voor bescherming van zwakke groepen.

Vrijwel alle fracties maken zich zorgen over de positie van bijvoorbeeld psychiatrische patiënten. Hun huidige ziekenfondsverzekering loopt eind dit jaar af. Als zij zich niet schriftelijk aanmelden voor een nieuwe basisverzekering zijn ze onverzekerd.

Hoogervorst gaat zijn voorstel voor de nieuwe wet dinsdag, later op de dag, verdedigen.