HORNHUIZEN - Twee jongetjes van zeven en negen jaar oud uit Kruisweg in Groningen hebben op het kerkhof in Hornhuizen grafzerken vernield, planten en bloemen uit de grond getrokken en vertrapt en beeldjes van graven kapot gegooid.

Ook hebben de twee grafstenen vernield en dakpannen van het lijkenhuisje gehaald. Volgens de politie zijn de jongens verantwoordelijk voor vernielingen bij 24 graven.

Een voorbijganger heeft de twee in de kraag gevat en de politie ingeschakeld, zo liet woordvoerder dinsdag weten. De politie spreekt over "moedwillige vernielingen". Omdat de jongens onder de twaalf jaar oud zijn, kunnen ze niet strafrechtelijk worden vervolgd. "Er vindt schadebemiddeling plaats tussen de ouders van de dadertjes en de nabestaanden."

Bovendien is politie met Bureau Halt en de hulpverlening aan het uitzoeken of het tweetal toch aangepakt kan worden. "Misschien kunnen we iets doen met activiteiten", aldus de woordvoerder. Het oudste kind is een bekende van de politie. "Hij heeft zich vaker schuldig gemaakt aan strafbare feiten." De gemeente inventariseert de schade.