Nijmeegse Vierdaagse stevent af op recordaantal lopers

NIJMEGEN - De Internationale Vierdaagse Afstandsmarsen in Nijmegen stevent dit jaar af op 40.000 deelnemers. Dat heeft de organisatie van de Vierdaagse donderdag laten weten. De 86e editie van het wandelfestijn gaat dinsdag van start.

Tijdens de voorinschrijving hebben zich 39.072 wandelaars aangemeld. Vrijdag, zaterdag en maandag kunnen sportievelingen zich nog inschrijven. Het recordaantal deelnemers dateert van twee jaar geleden. Toen trokken 40.790 mensen hun wandelschoeisel aan.

60-plussers

Volgens de organiserende Koninklijke Nederlandse Bond voor Lichamelijke Opvoeding (KNBLO) wint de Nijmeegse Vierdaagse vooral bij 40-plusser aan populariteit. "Er is zelf een sterke toename van het aantal deelnemende 60-plussers", zegt W. Jansen, algemeen manager van het wandelevenement. Jansen maakt zich daarentegen zorgen over de lichte afname van het aantal jeugdige deelnemers. De KNBLO wil proberen meer jongeren aan het wandelen te krijgen.

De bond wil tevens proberen meer deelnemers naar Nijmegen te halen. In 2008, als de KNBLO honderd jaar bestaat, hoopt de organisatie op 45.000 tot 50.000 wandelaars. Jansen geeft echter toe dat het nu al moeite kost het wandellegioen in goede banen te leiden. Dit jaar zijn bij de start en finish maatregelen genomen. Ook bij de intocht van de wandelaars, volgende week vrijdag, worden maatregelen getroffen. Vorig jaar dreigde de intocht uit de hand te lopen, doordat wandelaars en toeschouwers elkaar voor de voeten liepen.

Filippijnen

De deelnemers komen zoals gebruikelijk weer van over de hele wereld. In totaal doen 54 nationaliteiten mee. De Filippijnen zijn dit jaar voor het eerst vertegenwoordigd.

Onder de circa 40.000 wandelaars zijn meer dan 5.000 militairen, onder wie circa vijfhonderd Amerikaanse militairen. Volgens een woordvoerder voor de koninklijke landmacht is het aantal Amerikanen, ondanks de inzet van Amerikaanse troepen na 11 september, niet kleiner dan voorgaande jaren. Ook zijn voor de militairen geen extra veiligheidsmaatregelen van kracht.

Gelijktijdig met de Vierdaagse worden in Nijmegen de Vierdaagsefeesten gehouden. De feesten beginnen zaterdag en duren tot vrijdag 19 juli. De Vierdaagsefeesten zijn afgelopen jaren meermalen uitgeroepen tot het grootste publieksevenement van Nederland. De feesten trekken ieder jaar circa één miljoen bezoekers.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie