ARNHEM - De rechtbank in Arnhem heeft de Syriër Gaffar H. die tijdens de Nijmeegse Vierdaagse van 2004 enkele dagen werd vastgehouden, een schadevergoeding van 10.000 euro toegekend. Hij werd aangehouden, omdat hij een terroristische aanslag tijdens het wandelevenement zou hebben voorbereid. De 38-jarige inwoner van Beek-Ubbergen zat zes dagen vast op het politiebureau van Nijmegen.

Volgens de rechtbank waren de verdenkingen tegen Gaffar H. onjuist. De rechter acht dat gezien de aard van de beschuldigingen dat H. meer schade heeft geleden dan anderen die voor een strafbaar feit vast worden gehouden. Verder zouden volgens de rechter de gevolgen van de gevangenneming en het strafrechtelijk onderzoek voor H. groter zijn gezien de gemeenschap waar hij zich in bevindt. Het Openbaar Ministerie (OM) beraadt zich nog op een hoger beroep tegen deze uitspraak.

Aanvankelijk had Gerrits voor zijn cliënt 50.000 euro geëist voor enerzijds de materiële en immateriële schade die hij heeft geleden voor zijn verblijf in een politiecel (6000 euro) en anderzijds voor extra geleden immateriële schade (44.000 euro). Het OM gaf in het verweer aan dat gezien het bijzondere karakter van de zaak alleen een schadevergoeding van 10.000 euro moest worden toegewezen voor de gevangenhouding van H. .

Aan het verzoek van 44.000 euro voor de extra immateriële schade heeft de rechter geen gehoor gegeven. Hierbij heeft de rechter aangegeven dat in Nederland terughoudend wordt omgegaan bij het vaststellen van de hoogte van schadevergoeding.

Advocaatkosten

De advocaat van H., G. Gerrits, meldde dinsdag dat zijn cliënt erg tevreden is met de uitspraak. Het bedrag dat hem is toegekend, is twintigmaal hoger dan het gebruikelijke bedrag van 95 euro per nacht. Ook zijn de door de Syriër gemaakte advocaatkosten van 5680 euro vergoed. Het OM bepaalde in november 2004 geen verdere vervolging in te stellen tegen Gaffar H. Het OM had onvoldoende belastend bewijsmateriaal.

De politie begon op 15 juli vorig jaar een onderzoek nadat ze informatie over een ophanden zijnde actie tegen militaire deelnemers aan de Vierdaagse had binnengekregen. Direct werd een team van 270 rechercheurs en vier officieren van justitie geformeerd. De speurwerkzaamheden leidden tot de aanhouding van de Syriër en de 33-jarige Libanees Khalid M..

De Libanees zou zijn benaderd met de vraag een handgranaat te gooien tussen Amerikaanse militairen, die deelnamen aan de Vierdaagse. Een telefoonnummer in een mobieltje was volgens het OM een verband tussen de Syriër Gaffar H. en het terreurnetwerk al-Qaeda. De Libanees, die illegaal in Nederland verbleef, is na het afzien van vervolging, het land uitgezet. De rechter-commissaris stelde H. al op 23 juli op vrije voeten. Het onderzoek van het OM was echter niet afgelopen, maar leidde niet tot genoeg belastend materiaal om de man voor de rechter te brengen.