DEN HAAG - Sonja de J. moet van het Openbaar Ministerie (OM) drie jaar de gevangenis in omdat zij haar driejarige dochtertje Savanna ernstig heeft mishandeld en gedood. Tegen haar man Mario B. eiste het OM twee jaar celstraf. Tegen beide verdachten eiste het OM dinsdag voor de rechtbank in Den Haag ook tbs met dwangverpleging. De rechtbank heeft de officier van justitie om uitleg gevraagd over de argumentatie bij haar strafeis.

Bekijk video: Savanna mogelijk gestikt in washandje Modem/ Breedband

De peuter uit Alphen aan den Rijn stierf op 20 september na een ruzie met haar moeder. De J. wilde het kind stil krijgen en duwde een washandje in haar mond, dat ze vastzette met een zwachtel. Het kind was verkouden en ernstig ondervoed en overleed waarschijnlijk door zuurstofgebrek.

De politie hield De J. en B. 's avonds laat aan in een natuurgebied bij Holten in Overijssel. In de achterbak van de auto lag het lijkje van Savanna, dat de verdachten mogelijk wilden begraven.

Ogen wegdraaien

Voorzitter R. Elkerbout van de rechtbank vroeg de aanklaagster nog eens te kijken naar twee uitspraken van Savanna's moeder Sonja de J. In de rechtszaal zei ze dat ze een keer heel erg schrok toen haar man Mario B. een washand in Savanna's mond had gedaan en die had vastgezet met een verband. "Ik zag haar ogen wegdraaien", zei ze. En: "ik heb het er toen heel snel afgehaald". Verder zou de vrouw hebben gezegd dat ze bang was voor het leven van het kind.

De andere uitspraak deed De J. na haar arrestatie bij de politie. "Ik dacht ik maak de washand maar nat, want ik wil niet dat mijn kind doodgaat", tekenden politiemensen uit haar mond op. In deze uitspraken zou kunnen doorschemeren dat Savanna's moeder wel degelijk wist welke risico's aan haar handelingen kleefden.

Behalve de aanklaagster moeten ook de advocaten hun visie hierop geven. Rond 17.00 uur begint de officier van justitie met de beantwoording van de vragen van de rechtbank.