WASHINGTON - President Bush heeft ruim tien jaar geleden geld geleend van het bedrijf waar hij toentertijd directeur was. De regering bevestigde donderdag de berichten waarmee de Amerikaans kranten New York Times en Washington Post naar buiten waren gekomen.

In 1986 en 1988 leende Bush bij elkaar 180.000 dollar tegen een lage rente. Hij kocht daarmee aandelen in het energiebedrijf Harken waar hij krachtens een aandelenprogramma voor hoger personeel recht op had, aldus het Witte Huis.

Bush was al eerder in diskrediet geraakt, omdat hij in 1990 voor bijna 850.000 dollar aandelen Harken verkocht voordat het bedrijf verlies meldde. Na de bekendmaking van het verlies ging de koers van het aandeel Harken sterk omlaag.

'Niet illegaal'

Volgens het Witte Huis is er niets illegaals geweest aan de leningen en is er destijds sprake geweest van volledige openheid. Bush betaalde een rente die lager lag dan de op dat moment gangbare rente. Hij betaalde het geld terug toen hij in Harken verliet.

"Wat er de afgelopen jaren is gebeurd, is dat er gevallen van misbruik zijn geweest en dat er nu een noodzaak voor hervormingen bestaat", aldus Wite-Huiswoordvoerster Claire Buchan.

De leningen van Bush komen in de publiciteit op het moment dat de president sterk ageert tegen dergelijke praktijken. Eerder deze week hield hij een toespraak. Daarin pleitte hij onder meer voor een hardere aanpak van boekhoudkundige fraude en voor meer openheid aangaande de financiële handel en wandel van bedrijfsbestuurders.

De toespraak van de president heeft niet veel indruk gemaakt. De effectenbeurzen bleven dalen doordat de belegger nog altijd vraagtekens heeft bij de integriteit van ondernemingen en hun accountants.