ZOETERMEER - Moeders maken zich er vaker dan vaders zorgen over of hun baby of peuter wel de juiste voedingsstoffen (vitamines en mineralen) binnenkrijgt. Die verantwoordelijkheid drukt zwaar op vrouwen (28 procent), terwijl mannen zich er beduidend relaxter over voelen (11 procent). Dat blijkt uit een landelijk onderzoek van kindervoedingfabrikant Nutricia dat dinsdag is gepresenteerd.

Voeding blijkt de grootste zorg van ouders met jonge kinderen. Een op de vier ouders vraagt zich geregeld af of hun baby of peuter wel voldoende eet. Pas daarna komen onderwerpen als voldoende slaap/rust, genoeg regelmaat en voldoende frisse lucht.

"Ondanks hun zorgen over voeding vinden de meeste ouders dat zij het wel goed doen. Bijna driekwart (73 procent) geeft aan dat hun baby of peuter wel elke dag de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt", zegt een woordvoerder van Nutricia.

Ongeveer 84 procent van de ouders weet dat het eten van groente en fruit hun kinderen de beste bescherming biedt tegen ziektes en de weerstand verhoogt. Volgens R. Van Berlo, lid van de adviescommissie van het Voedingsstoffen Inname Onderzoek (VIO), dat in 2002 werd uitgevoerd door TNO, krijgen kinderen rond hun eerste jaar te weinig of maar net voldoende onverzadigde vetten binnen. "Maar juist wel weer erg veel eiwitten en calcium."

Kinderen van rond achttien maanden blijken nogal eens onvoldoende ijzer te krijgen. "Het binnenkrijgen van een uitgebalanceerde hoeveelheid van al deze stoffen speelt een belangrijke rol bij de gezonde groei en ontwikkeling van een baby en peuter", zegt Van Berlo.