BREDA/ZUNDERT - Het Openbaar Ministerie in Breda gaat dertig jongeren vervolgen die zich tijdens carnavalsoptochten in de gemeente Zundert schuldig hebben gemaakt aan racisme en discriminatie. Dat heeft een woordvoerster dinsdag bekendgemaakt. Acht van hen moeten voor de rechter verschijnen en 22 krijgen van de officier van justitie een taakstraf of een transactie. De zaken tegen negen anderen zijn geseponeerd.


'Wij zijn de baas in Nederland'

In februari deed het Bureau Discriminatiezaken West-Brabant bij de politie aangifte van discriminatie in de carnavalsoptochten van Achtmaal en Wernhout, twee kerkdorpen van de gemeente Zundert. Op wagens stonden teksten als 'Vol=Vol', 'Wij zijn de baas in Nederland' en 'Negerstoel 1000 volt.' Ook stond op een wagen WP, de afkorting van White Power.

De aangifte heeft geleid tot een uitgebreid onderzoek waarin de politie tegen 39 personen proces-verbaal heeft opgemaakt. Op initiatief van waarnemend burgemeester I. Keijzer van Zundert is intussen een optochtreglement opgesteld dat voor de hele gemeente Zundert van kracht zal zijn. Donderdagavond zullen de burgemeester, de politie en de besturen van de carnavalsoptochtstichting van Achtmaal, Rijsbergen, Wernhout en Zundert dat reglement ondertekenen.