HAWIJA - Bij drie gelijktijdige aanslagen in Hawija in het noorden van Irak zijn dinsdag zeker twaalf mensen om het leven gekomen. Dat hebben bronnen binnen ziekenhuizen gemeld. Zeker negentien anderen raakten gewond. Het zijn bijna allemaal militairen.

De slachtoffers vielen, toen drie autobommen bijna tegelijkertijd ontploften bij controleposten van het leger. De blokkades lagen op invalswegen in het oosten, noorden en westen van de soennitische stad. Een politiefunctionaris sprak in eerste instantie nog over drie doden.

Een soennitische geestelijke is in de Zuid-Iraakse stad Basra vermoord. Dat heeft familie van de man dinsdag bekendgemaakt. Het is de laatste in een reeks moordaanslagen op religieuze figuren waardoor het sektarisch geweld in Irak steeds meer toeneemt.

Sektarisch conflict

Volgens getuigen namen mannen in politie-uniform Salam Abdul-Karim zondag mee uit zijn huis. Een dag later werd zijn lichaam gevonden. Vorige week kwam in Basra een imam van een sjiitische moskee om door een aanslag. Volgens politici proberen rebellen een sektarisch conflict uit te lokken.