AMSTERDAM - De politie in Amsterdam gaat ervan uit dat bij de liquidatie van vastgoedmagnaat Willem Endstra twee daders betrokken waren, die gebruik hebben gemaakt van twee auto's. Een van de auto's deed dienst als observatiepost. Dat bleek maandagavond tijdens een uitzending van Opsporing Verzocht.

In het televisieprogramma werden beelden getoond van de vermoedelijke schutter. Die zijn geregistreerd door een bewakingscamera van een hotel aan de Apollolaan in Amsterdam-Zuid waar Endstra op 17 mei vorig jaar op klaarlichte dag voor zijn kantoor werd doodgeschoten.

Nuttige informatie

Een woordvoerster van de politie zei dat het onderzoek naar de moordaanslag de afgelopen tijd "nuttige informatie" heeft opgeleverd. Van de 51-jarige Endstra was bekend dat hij criminele contacten had. Of de liquidatie daarmee verband houdt, kon ze niet zeggen. "Het kan van alles zijn. Daarom is het onderzoek breed opgezet."

De politie gaat ervan uit dat de schutter een jongeman is van ongeveer 25 jaar, met een Oost-Europees uiterlijk. Hij droeg een lichtgekleurde baseballpet en een rood sportjack met witte streep. Dat jack is op 18 mei teruggevonden in een blauwe Alfa Romeo, die stond geparkeerd in een straat in de Amsterdamse wijk Bos en Lommer. In de auto, die op 26 maart 2004 was gestolen in Utrecht, heeft de politie sporen aangetroffen.

Observatiepost

Ook maakte de daders volgens de politie gebruik van een rood Mercedes-busje. Die was ingericht als observatiepost en stond geparkeerd in de Breughelstraat, een zijstraat van de Apollolaan. Ook deze auto was in Utrecht gestolen, maar al eind november 2003. Over de aangetroffen sporen in dit voertuig kon de politie niets zeggen.

Justitie is er "haast van overtuigd" dat er sprake is van een tweede dader. Die man zou op de ochtend van 17 mei enige tijd op een bankje schuin tegenover het kantoor van Endstra aan de Apollolaan hebben gezeten. Hij liep de straat uit nadat Endstra was vermoord. Het zou gaan om een ongeveer 35-jarige man, met eveneens een Oost-Europees uiterlijk. De politie hoopt met het tonen van de beelden meer te weten te komen over de daders en de auto's.

Onopgelost

De liquidatie van Endstra is er een in een reeks. De laatste jaren zijn ettelijke kopstukken in de Amsterdamse onderwereld vermoord. Tot dusver zijn nagenoeg alle zaken onopgelost gebleven.