ROTTERDAM - Het televisieprogramma Opsporing Verzocht laat maandagavond opnieuw foto's zien van personen die in april rond de wedstrijd Feyenoord-Ajax betrokken waren bij rellen. In de vroege en late uitzending van het opsporingsprogramma worden ongeveer twintig foto's getoond van relschoppers van wie de politie de identiteit wil weten.

Deze en nog andere foto's komen vervolgens op de internetsite van de politie te staan: www.politie-rotterdam-rijnmond.nl. De publicatie van de afbeeldingen op vooral internet zorgde er tot nu toe voor dat achttien verdachten zich vrijwillig meldden bij de politie. Zodra de identiteit van een verdachte bekend is, verdwijnt zijn foto van internet. De site is de afgelopen twee weken meer dan 200.000 keer bezocht, aldus de politie die na de bekendmaking van de afbeeldingen 417 bruikbare tips binnenkreeg.

Politiemensen raakten 17 april na de voetbalklassieker slaags met grote groepen hooligans. Op de dag zelf werden 43 aanhoudingen verricht, inmiddels zijn er daar 34 bijgekomen. Met andere verdachten is afgesproken wanneer ze zich melden. Korpschef A. Meijboom gaf eerder aan dat het onderzoeksteam 250 dossiers heeft van relschoppers en eenzelfde aantal van meelopers die bijvoorbeeld stenengooiers aanwijzingen gaven.

De eerste zes relschoppers hebben zich inmiddels voor de politierechter verantwoord. Ze kregen een taakstraf, een voorwaardelijke straf met een proeftijd van twee jaar en een stadionverbod met meldingsplicht voor alle keren dat hun club speelt. Het gaat om vijf Feyenoord-fans en een Ajax-supporter. Drie van de Feyenoord-supporters werden op 17 april opgepakt en zaten bijna twee maanden in voorarrest.

In beroep

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft besloten in beroep te gaan tegen het vonnis dat de politiebonden veel te laag vinden. Het OM had namelijk een deels onvoorwaardelijke straf geëist om de ernst van de gepleegde feiten te benadrukken. De rechter beperkte dat deel grotendeels tot de duur van het voorarrest.

Officier van justitie P. Notenboom eiste celstraffen tot acht maanden waarvan vier voorwaardelijk. Hij zette daarmee in op vergelding voor het feit dat juist politiemensen waren aangevallen. "Het is geen strijd meer tegen supporters. De agressie richt zich op die personen aan wie onze samenleving heeft gevraagd de orde te handhaven. Tegen hen die we inzetten om zo'n wedstrijd mogelijk te maken. Tegen hen die voorkomen dat er slachtoffers vallen."

Beanbags

Volgens Notenboom is het geweld sinds de rellen in 1999 bij de huldiging van Feyenoord op de Coolsingel alleen maar toegenomen. Toen was het volgens hem een groepje hooligans dat een feest voor duizenden verziekte, waarbij vier gewonden vielen. Nu zochten grote groepen bewust de confrontatie met de politie en raakten meer dan veertig agenten gewond. De Politie Vakorganisatie Rijnmond bepleit het gebruik van zogeheten 'beanbags' tegen gewelddadige voetbalsupporters. Door de zakjes met balletjes af te schieten kunnen agenten iemand uitschakelen.

Op 30 juni komt een volgende groep verdachten voor de politierechter. Twee mannen, een uit Ede en een Rotterdammer, moeten zich voor de meervoudige kamer verantwoorden. De Rotterdammer schoot vuurwerk af dat volgens justitie een andere Feyenoord-supporter ernstig hoofdletsel bezorgde. De man uit Ede zou als een speerwerper een spijl uit een hek naar agenten hebben gegooid.