LONDEN - Kinderen die in een hogere sociale klasse zijn geboren, doen het beter op school. Ook het geboortegewicht speelt een grote rol: hoe zwaarder, hoe slimmer. Dat concluderen Britse onderzoekers na een studie onder ruim 10.000 mannen en vrouwen die in 1958 zijn geboren. Dat meldde vrijdag de Britse omroep BBC.

De wetenschappers van het Instituut van Kindergezondheid bekeken het gecombineerde effect van geboortegewicht en sociale klasse. Ze onderzochten de mensen toen die 7, 11 en 16 jaar op hun vaardigheid in wiskunde, lezen, inzicht en motorische capaciteiten. Ook bekeken ze welke vaardigheden de persoon had bereikt op 33-jarige leeftijd.

Het - hogere - geboortegewicht had een belangrijk effect op de testresultaten. Zwaardere baby's waren later beter in wiskunde. In de groep mannen die bij hun geboorte minder dan 2500 gram wogen, haalde 26 procent de hoogste testresultaten, tegen 34 procent in de groep die als baby meer dan 4000 gram woog. Maar magere baby's uit een hogere sociale klasse bleken op latere leeftijd weer slimmer dan zuigelingen met een gemiddeld gewicht uit een lagere klasse.

De onderzoekers stellen nu dat het dus heel belangrijk is om verwaarlozing van kinderen aan te pakken en de sociale omgeving waar mogelijk te verbeteren.