AMSTERDAM - Officier van justitie D. Kruimel heeft maandag bij de rechtbank in Amsterdam dertig maanden gevangenisstraf geëist, waarvan tien maanden voorwaardelijk, tegen de 35-jarige M.P. De man wordt verdacht van de uiterst gewelddadige overval op twee invalide mensen.

Op 31 december vorig jaar ging P. anderhalf uur lang "uit zijn dak", aldus de officier, in de Hilversumse woning van de twee slachtoffers. Ze werden uit hun rolstoelen gehaald en gruwelijk mishandeld.

P. was in het gezelschap van de 27-jarige M.C. Haar zaak werd maandag verdaagd omdat zij zich pas sinds enkele dagen had voorzien van bijstand van een advocaat, die zich niet op de zaak had kunnen voorbereiden.

Onder invloed

P. en C. kenden de twee slachtoffers. Beiden meenden nog geld van hen tegoed te hebben, wegens eerder bewezen diensten. P. fungeerde onder meer als taxichauffeur voor het invalide stel. Op de bewuste dag wilde hij zijn beloofde vergoeding zien. Toen deze niet voorhanden bleek, sloegen bij hem de stoppen door. Volgens officier Kruimel verkeerde hij onder invloed van cocaïne.

P. haalde het mannelijke slachtoffer uit zijn rolstoel en gooide deze volgens de aanklaagster op een dressoir. Het vrouwelijke slachtoffer zou P. eveneens uit haar rolstoel hebben gehaald om haar aan haar haren naar de badkamer te sleuren. Daar zou de vrouw onder meer onder een hete kraan zijn gezet. Beide slachtoffers zouden meermalen hard zijn geschopt en geslagen. Verdachte C. zou haar handlanger hebben aangemoedigd.

Ravage

Bij de gewelddadigheden sneuvelden tal van goederen. "Het was een ravage", aldus officier Kruimel. Volgens haar hebben de beide slachtoffers enorme angsten uitgestaan en vormde het incident eerst en vooral een zeer hevige confrontatie met hun eigen lichamelijke beperkingen. De uiteindelijke buit van de overval bedroeg slechts 40 euro. De beide verdachten konden kort na de gewelddadigheden worden aangehouden.

Volgens P.'s advocaat W. Ludwig moet verdachte C. als hoofddader worden aangemerkt. "Zij heeft P. om haar vinder gewonden en is de hoofdraddraaier geweest", aldus de raadsman. Hij wees erop dat er aan het geweld een einde kwam toen de vrouw de woning eenmaal had verlaten. De rechtbank doet uitspraak op 20 juni.