ZOETERMEER - De vakbonden organiseren donderdag een 24-uursstaking onder gemeenteambtenaren. De loketten moeten die dag in de meeste gemeenten op slot. Daarnaast staken het openbaar vervoer en de reinigingsdiensten in Amsterdam en Utrecht. Brandweer en ambulancediensten draaien in het hele land zondagsdiensten. De actie begint donderdag om 0.00 uur en duurt tot donderdagavond 24.00 uur.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Gemeenteambtenaren in Nederland voeren al enige tijd actie om hun ongenoegen te uiten over de vastgelopen CAO-onderhandelingen. Eind april liepen de onderhandelingen na een jaar uiteindelijk stuk op de looneis en het zogenoemde functioneel leeftijdsontslag (FLO).

Museumplein

De vakbonden Abvakabo FNV en CNV Publieke Zaak hebben alle ambtenaren opgeroepen om donderdag naar het Museumplein in Amsterdam te komen voor een manifestatie. Rond het middaguur geeft FNV-voorzitter Jongerius daar een toespraak. Er staan ook toespraken van andere bondsbestuurders en een optreden van een dj op het programma.

De bonden verwachten minimaal 10.000 actievoerders op het Museumplein. Ze hebben inmiddels 150 bussen geregeld die de betogers naar de hoofdstad moeten brengen. Volgens een woordvoerder van Abvakabo FNV is het deze dagen niet eenvoudig om aan bussen te komen, onder meer doordat scholen in deze periode massaal schoolreisjes organiseren.