AMSTERDAM - De 25-jarige Tsjetsjeen Bislan I. die wordt verdacht van mogelijke betrokkenheid bij de moord op Theo van Gogh, is sinds donderdag in Nederland. De man werd op 18 mei in Tours aangehouden en is door Frankrijk uitgeleverd. De rechter-commissaris heeft de man vrijdag voor veertien dagen vastgezet, zo zei persofficier D. Kruimel van het Openbaar Ministerie in Amsterdam maandag.

I. kwam bij justitie in beeld nadat zijn vingerafdrukken waren gevonden op een document in de nalatenschap van Mohammed B., de man die heeft bekend filmmaker Van Gogh te hebben vermoord. Het gaat volgens het OM om een vingerafdruk die op een afscheidsbrief, die B. had geschreven aan zijn familie. De brief werd gevonden in een huis aan de Hart Nibbrigstraat in Amsterdam-Slotervaart. Hier woonde de vader en de zussen van B.

Tweede verdachte

Naast I. zit nog een tweede Tsjetsjeen vast die in verband wordt gebracht met de moord op Van Gogh. Het is de 22-jarige Marat J. uit Grozny. Van hem zou een vingerafdruk zijn gevonden op een cassettebandje dat bij Mohammed B. werd gevonden. De raadkamer van de rechtbank in Amsterdam heeft zijn voorlopige hechtenis eind mei met dertig dagen verlengd.

Volgens R. Schmidt, advocaat van J., wordt zijn cliënt verdacht lidmaatschap van een terroristische organisatie met terroristisch oogmerk. Het kan zijn dat beiden verdacht later worden gevoegd in het onderzoek naar de Hofstadgroep. In deze zaak zitten elf verdachten vast. Het OM stelt dat B. een leidinggevende rol in deze terreurorganisatie had. Alle vermeende leden stonden in contact met hem, onder meer via huisbijeenkomsten bij B. thuis in Amsterdam-West.