LONDEN - De Britse regering heeft de voorbereidingen voor een referendum over de Europese grondwet opgeschort. Dat bevestigde maandag een woordvoerder van de Britse premier Blair. Later in de middag maakt minister Straw van Buitenlandse Zaken het besluit officieel bekend in het Lagerhuis (Tweede Kamer).

De beslissing is een reactie op het wegstemmen van het verdrag door Franse en Nederlandse kiezers. De Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de Europese Unie, wil juist dat de lidstaten het ratificeringsproces voortzetten. In het weekeinde riepen de Duitse bondskanselier Schröder en de Franse president Chirac hier ook nog toe op.

Afwijzing

Volgens Blairs woordvoerder moeten "bepaalde Europese leiders" eerst beslissen hoe de Europese Unie de afwijzing van Frankrijk en Nederland kan verwerken. De Europese Raad praat op 16 en 17 juni over de toekomst van de Europese grondwet.

Uitstel of afstel van het Britse referendum over de grondwet zou premier Blair niet slecht uitkomen. Over het algemeen wordt aangenomen dat de eerste minister zijn consequenties moet trekken als de Britten de grondwet zouden afwijzen. Blair heeft steeds gezegd dat hij zijn derde termijn wil uitdienen.