ROTTERDAM - De Politie Vakorganisatie Rijnmond wil dat de politie voortaan 'beanbags' mag gebruiken tegen gewelddadige voetbalsupporters. De bond wil hiermee het gat tussen de wapenstok en het dienstwapen dichten.

Tijdens de jongste rellen bij de wedstrijd Feyenoord-Ajax raakte de mobiele eenheid in Rotterdam zo in het nauw, dat "vuurwapengebruik erg nabij kwam", zei vice-voorzitter R. Kruidenier van de bond maandag.

De politie kan met het afschieten van de zakjes met balletjes iemand uitschakelen. "Dat veroorzaakt minder letsel dan wanneer een vuurwapen wordt gebruikt", aldus Kruidenier. In Nederland gebruiken alleen arrestatieteams de beanbags. Ook wil de bond dat de ME, net als in België, grote hoeveelheden pepperspray over relschoppers mag spuiten.

Buitensporig geweld

Niet eerder maakte de politie bij rellen zoveel geweld mee als in april bij de Kuip. Politiemensen kregen bij Feyenoord-Ajax zelfs hele stoeptegels om de oren. De bond wil voorkomen dat er onder collega's doden en gewonden vallen. Hooligans gebruiken steeds meer buitensporig geweld en de bond constateert dat de relschoppers zich niet zomaar laten verjagen door de ME.

Signaal

De bond, die 550 politiemensen vertegenwoordigt, wil met de oproep een signaal naar de overheid afgeven en hoopt dat er een discussie losbarst. Het ministerie van Binnenlandse Zaken beslist welke munitie de politie mag gebruiken. De bond hoopt dat het korps voor de eerste risicowedstrijd beanbags mag inzetten.