AMSTERDAM -Ongeveer zeshonderd huisartsen, apothekers, fysiotherapeuten en verloskondigen zijn maandag rond het middaguur bijeengekomen voor een protestmanifestatie op het Museumplein in Amsterdam. Ze zijn het niet eens met de nieuwe zorgwet die minister Hoogervorst wil invoeren. Zorgverzekeraars zouden daardoor te veel macht krijgen, vinden de actievoerders.

Bekijk video: Modem/ Breedband

De Landelijke Huisarten Vereniging (LHV) voerde al eerder actie tegen de plannen van Hoogervorst en krijgt steeds meer steun van andere zorgverleners. Zo hebben de koepelorganisaties van apothekers en verloskundigen hun achterban opgeroepen mee te doen aan de manifestatie.

Cabaret

Tijdens de manifestatie, die tot 13.30 uur duurt, komt een aantal sprekers uit de zorgverlening aan het woord. Cabaretiers zorgen tussendoor voor een luchtige adempauze. Rond het middaguur nam het aantal demonstranten nog toe. Ze droegen spandoeken met leuzen als 'Zorgwet is Worgwet' en 'Patiënt is geen experiment'.

De protestactie volgt op de landelijke driedaagse staking van de huisartsen twee weken geleden. Zij verzetten zich tegen de 'marktwerking' in de zorg, waarbij de zorgverzekeraar bepaalt naar welke dokter een patiënt kan gaan. Voorstanders van die wet stellen dat patiënten dat zelf blijven bepalen, maar dat ze moeten bijbetalen als ze naar een dokter gaan met wie hun eigen verzekeraar geen contract heeft gesloten. Ze kunnen ook overstappen naar een andere zorgverzekeraar.

Een ander netelig punt voor de huisartsen is de overheveling van 90 miljoen euro voor zorgvernieuwing van het huisartsenbudget naar de zorgverzekeraars.

Maandagmiddag onderhandelt de LHV nogmaals met het ministerie van Volksgezondheid over het nieuwe financieringssysteem. In de Eerste Kamer is dinsdag een debat over de nieuwe zorgwet, pas volgende week wordt daarover gestemd.