AMSTERDAM - Het aantal ongevallen op basisscholen is in de periode 1999-2003 met een kwart gedaald tot gemiddeld 17.000 per jaar. Van 1998 tot 2000 moesten nog gemiddeld 19.000 leerlingen per jaar na een ongeval op school op de afdeling spoedeisende hulp van een ziekenhuis behandeld worden. Bijna de helft van de ongelukken gebeurt tijdens de gymnastiekles.

Dat blijkt uit het eindrapport van het project 'Veiligheid op de basisschool' van Consument en Veiligheid, dat minister Van der Hoeven (Onderwijs) donderdag in ontvangst neemt. Om het aantal ongelukken verder te verminderen pleit Consument en Veiligheid onder meer voor verbetering van het gymnastiekonderwijs. Volgens de organisatie geven nu te weinig vakdocenten gymles en zijn de groepen vaak te groot.

De overige 55 procent van de ongevallen gebeurt in het schoolgebouw of op het schoolplein. In tweederde van het totaal aantal ongelukken gaat het om valpartijen van een hoogte (speel- of gymtoestellen, trap of hek) of gelijkvloers (struikelen en uitglijden en ergens tegenaan botsen). Ook een beknelling van ledematen tussen deuren in het schoolgebouw komt geregeld voor.

In 4 procent van de gevallen is het letsel zo ernstig dat een leerling in het ziekenhuis moet worden opgenomen. Bijna vier van de tien letsels (37 procent) is een fractuur, bijvoorbeeld een arm- of beenbreuk, en 11 procent een open wond.