RIJSWIJK - De 67-jarige Peter Römer zal van tabaksfirma BAT genoegdoening eisen voor de schade van 25 jaar roken. "Ik wil dat de tabaksindustrie zich verantwoordt voor tientallen jaren bedrog en verzwijging."

Bekijk video: Modem/ Breedband

De inwoner van het Limburgse Landgraaf heeft bevestigd dat de dagvaarding aan BAT maandag de deur uitgaat. Het is de eerste keer in Nederland dat een ernstig zieke roker een tabaksfabrikant voor de rechter daagt.

Longemfyseem

Römer lijdt aan longemfyseem. Hij rookte merken van British American Tabacco (Caballero, Peter Stuyvesant en Lord) tussen 1957 en 1983. De rechtszaak is vijf jaar voorbereid, heeft dagblad Trouw gemeld. Sinds 2000 zijn voorlopige getuigenverhoren gehouden, vooruitlopend op een eventuele schadeclaim.

Römer wil dat de rechter vaststelt dat de tabaksfabrikant verantwoordelijk is voor zijn ziekte. Ook verwijt hij BAT dat het klanten nooit zelf heeft gewaarschuwd voor de risico's van roken. Waarschuwingen over het gevaar van roken voor de gezondheid werden pas in 1981 op de verpakking afgedrukt, onder dwang van de overheid.

Verslaafd

Römer zegt dat hij in 1957, toen hij met roken begon, niet wist van de risico's. Pas later werden hem die duidelijk, maar toen was hij al zo verslaafd dat hij niet kon stoppen.

Wereldwijd zijn tabaksfirma's vaker voor de rechter gedaagd door (ex)rokers. Tegen de Amerikaanse dochter van BAT hebben individuele rokers zeshonderd zaken aangespannen. In slechts één geval heeft dat ook geleid tot toewijzing van de schadevergoeding. De zaken worden meestal afgewezen omdat rokers al tientallen jaren zouden weten dat roken risico's voor de gezondheid heeft.

Volgens een van de advocaten van Römer, M. de Witte, moet de rechter ook in dit geval afwegen in hoeverre Römer bekend was met de risico's. De industrie hield zich volgens De Witte muisstil, hoewel de risico's daar al tientallen jaren bekend waren.