DAMASCUS - De Syrische politie is zondag in de stad Kameshli slaags geraakt met demonstranten die de gewelddadige dood van een prominente Syrisch-Koerdische geestelijke veroordeelden. Met traangas werd gepoogd de menigte van honderden Koerden uiteen te drijven, nadat sommige betogers de politie zouden hebben aangevallen.

Twee verboden Koerdische partijen hadden tot het protest opgeroepen. Zij eisen een onderzoek naar de moord op de populaire sjeik Mohammed Maashuk Khaznawi.

Volgens Koerden werd Khaznawi gearresteerd en doodgemarteld. De regering spreekt dat tegen en stelt dat 'gewone' criminelen de geestelijk leider vermoordden.

Lijkenhuis

Khaznawi verdween op 8 mei tijdens een bezoek aan de Syrische hoofdstad Damascus. Zijn lichaam dook vorige week op in een lijkenhuis in een stad in het noordoosten van Syrië. De autoriteiten lieten een activist voor de mensenrechten arresteren die op de begrafenis van de sjeik een toespraak hield.

Bij gevechten vorig jaar in Kameshli tussen Syrische veiligheidstroepen en Koerden vielen ongeveer dertig doden, onder wie agenten. Ruim driehonderd Koerden werden gearresteerd. Zij kwamen onlangs vrij, nadat president al-Assad hen gratie had verleend.

De ruim 1,5 miljoen Syrische Koerden (10 procent van de bevolking) voelen zich gediscrimineerd. Zij eisen erkenning van hun taal en cultuur en willen politieke vrijheden.