DEN HAAG - De acties tegen het versoberde regime in de Nederlandse gevangenissen worden maandag uitgebreid. Woensdag hielden gedetineerden op vijf locaties spontaan de eerste zogenoemde zitacties. Maandag begint het protest officieel. Verenigde bezoekersgroepen sluiten zich bij de actie aan, kondigden de initiatiefnemers zondag aan.

Na afloop van hun bezoek zullen familieleden en vrienden een uur langer blijven zitten dan toegestaan, aldus de oproep van de vijftig verenigde vrijwilligersorganisaties die zich inzetten voor gedetineerden en hun relaties.

Gesprek

De zitacties van de gevangenen zelf gaan door tot minister Donner (Justitie) bereid is tot een gesprek over de situatie in de gevangenissen, veklaarde een woordvoerder van de organisatie van gedetineerdencommissies (EORG) zondag.

Opmerkingen van het ministerie hebben kwaad bloed gezet, blijkt uit een verklaring. Een woordvoerder noemde het protest deze week te klein om er op te reageren. "Justitie wacht tot de zaak escaleert. Onverstandig", aldus de Europese Organisatie ter bescherming van de Rechtspositie van Gedetineerden.

In een zwartboek dat deze week verscheen, staat dat door bezuinigingen het dagprogramma, scholingsmogelijkheden en contacten van gedetineerden met bewaarders ernstig zijn gereduceerd.