DUBAI - Saddam Hussein is depressief. Dat heeft de Iraakse rechter die verantwoordelijk is voor het proces tegen de ex-dictator zaterdag gezegd. "Zijn stemming is somber, omdat hij de zwaarte van alle beschuldigingen inziet", aldus rechter Raed Juhi in de Saudische krant Asharq Al-Awsat.

De rechter stelde dat de oud-president geestelijk alles prima op een rijtje heeft en dat hij tijdens verhoren niet onder druk is gezet. Volgens hem begint het proces binnen twee maanden. Dat zei eerder de Iraakse president Jalal ook al. Twaalf aanklachten zijn rond.

Chemische aanval

Saddam moet terechtstaan voor een serie misdaden tegen de mensheid, waaronder de chemische aanval op het Koerdische dorp Halabja in 1988 en de invasie in Koeweit twee jaar later. Hij kan daarvoor de doodstraf krijgen. In 2003 werd hij verdreven, bij de Amerikaanse inval.

De verdediging, samengesteld door Saddams vrouw Sajida en zijn drie dochters, bestaat uit 24 juristen. Onder hen zijn de voormalige Franse minister Roland Dumas, de dochter van de Libische leider Kadaffi en de Amerikaanse vroegere aanklager Ramsey Clark.