MESSINA/BRUSSEL - Europese regeringsleiders moeten de huidige crisis over de grondwet omdraaien in een kans om Europa te versterken en te verbeteren. Voorzitter Barroso van de Europese Commissie heeft dat zaterdag gezegd in het Italiaanse Messina.

Barroso vierde in Messina de herstart van de Europese integratie in 1955. De herstart gebeurde nadat het Franse parlement in 1954 een Europese Defensiesamenwerking had weggestemd. "Die schok werd in 1954 even hard gevoeld als het Franse en Nederlandse 'nee' tegen de grondwet nu. Maar de leiders gaven hun Europese droom niet op. In plaats van te stoppen, verdubbelden ze hun inspanningen voor Europese instellingen."

Uitdagingen

Barroso vraagt de huidige staats- en regeringsleiders om hetzelfde soort leiderschap als destijds. "Dan kunnen we een crisis veranderen in een kans. We moeten ons hergroeperen rond Europese waarden, een dynamische consensus zoeken voor een Europa dat de nieuwe uitdagingen van globalisering aankan."

Adempauze

Meerdere politici in Europa hebben om een adempauze gevraagd na het Franse en Nederlandse 'nee' tegen de grondwet. Onder hen enkele eurocommissarissen en liberale europarlementariërs. Barroso bestrijdt die mening.

Nieuwe onderhandelingen

Hij zei woensdag direct na het Nederlandse 'nee' al dat de stemmingen in andere landen moeten doorgaan. Hij vindt nieuwe onderhandelingen over de grondwet zeer onwaarschijnlijk. Aan de huidige tekst is jarenlang gewerkt. De Fransen en Nederlanders hebben bovendien om verschillende redenen tegen de grondwet gestemd, beklemtoonde Barroso.