BRUSSEL - België heeft scherpe kritiek op de Nederlandse regeringscampagne voor de Europese grondwet. "Hoe slecht die grondwet in Nederland is verkocht, dat tart toch elke verbeelding?", zegt minister De Gucht van Buitenlandse Zaken zaterdag in de Vlaamse krant Het Laatste Nieuws.

Hij vindt dat de voorstanders nooit de nadruk hebben gelegd op alle voordelen die de grondwet bood. "Hun campagne was negatief en speelde op het gevoel, niet op het verstand", zegt hij. "Zo overtuig je de mensen niet. Dan hadden Verhofstadt en ik het wel anders aangepakt. Zeker weten dat België ja had gestemd."

De Belgische minister vindt het ook verkeerd dat Nederland de campagne heeft overgelaten aan de staatssecretaris van Europese Zaken. "Als de topministers niet alles uit de kast halen om de burger te overtuigen, neem je een risico."

Harry Potter

De Belg erkent wel dat de publieke opinie in Nederland heel vluchtig en onberekenbaar is. Dat bleek wel bij de snelle opkomst van Fortuyn, vindt hij. "Daarna kiest de massa voor Jan Peter Balkenende: een mix van Harry Potter en brave stijfburgerlijkheid, een man in wie ik geen spoortje charisma kan ontwaren."

De Belgische minister van Buitenlandse Zaken staat bekend om zijn krasse taal. Hij uitte die in 2004 nog tijdens een bezoek aan de Belgische oud-kolonie Congo. Hij zei dat hij er zo weinig sterke politici had ontmoet. De Congolese president weigerde daarop De Gucht te ontvangen.