DEN HAAG - Zestien procent van de Nederlandse bevolking heeft het afgelopen half jaar bezuinigd op gezondheidszorg omdat zij de kosten te hoog vindt. Mensen zien vooral af van behandelingen die het ziekenfonds sinds begin vorig jaar niet meer vergoed, zoals tandartszorg en fysiotherapie.

Dat blijkt uit een onderzoek van zorgverzekeraar Achmea en de regionale kranten die zijn aangesloten bij de persdienst GPD. Aan de enquête namen ruim 12.000 lezers van deze dagbladen deel. Uit een onderzoek van de Universiteit van Tilburg van vorig jaar bleek dat 11 procent van de Nederlanders afzag van zorg wegens de kosten. Dat uit het nieuwe onderzoek een hoger percentage naar voren komt, betekent niet per definitie dat het aantal groeit. Elf procent zou een ondergrens kunnen zijn.

Onacceptabel

SP-Tweede-Kamerlid Kant wil dinsdag tijdens het vragenuurtje opheldering van minister Hoogervorst van Volksgezondheid over de zaak. "Zonder twijfel gaat het hier ook om noodzakelijke zorg, en dat is onacceptabel. Medicijnen worden niet voor niets voorgeschreven. Maar als ze niet gebruikt worden omdat ze te duur zijn geworden, kunnen de medische problemen verergeren, waardoor de uiteindelijke behandeling nog duurder wordt - ook voor de overheid."