BAGDAD - Een sjeik in de Iraakse stad Fallujah heeft tegen de Saudische internetkrant Al-Medina gezegd dat Abu Musab al-Zarqawi vorige week vrijdag is overleden. Het in Italië gevestigde internationale persbureau Adnkronos International meldde dat vrijdag op zijn website.

De soennitische sjeik Ammar Abdel Rahim Nasir vertelde Al-Medina telefonisch dat het lichaam van de Jordaniër al-Zarqawi, de leider van al-Qaeda in Irak, op de begraafplaats van Fallujah ligt. In de vuurgevechten die zich de afgelopen dagen in die stad hebben afgespeeld, zouden opstandelingen het graf van hun leider hebben willen beschermen tegen Amerikaanse militairen die daar patrouilleerden.

Ernstige bloeding

Nasir vertelde dat al-Zarqawi ongeveer drie weken geleden zwaargewond was geraakt in Ramadi, waar hij was behandeld door twee artsen die hij uit Bagdad kende. De artsen hadden een ernstige bloeding in de ingewanden weten te stoppen, maar de afgelopen week verslechterde de toestand van al-Zarqawi en vrijdag overleed hij.

Osama bin Laden

Al-Zarqawi had volgens Nasir de instructies nagelaten dat geen uitvaart voor hem moest worden gehouden. Het recht om zijn overlijden te melden moest worden voorbehouden aan het leiderschap van al-Qaeda in Afghanistan en Osama bin Laden.

Al-Medina meldde ook contact te hebben opgenomen met een schoolhoofd in Fallujah. Hij wilde anoniem blijven, maar bevestigde dat veel inwoners wisten dat al-Zarqawi onlangs naar de stad was gebracht.

Ziekenhuis

Het verhaal van Nasir klopt met berichten van enkele weken geleden dat al-Zarqawi gewond was geraakt en naar een ziekenhuis in Ramadi gebracht. Twee artsen zouden hem hebben vergezeld. Amerikaanse troepen hebben daarna invallen gedaan in de ziekenhuizen van Ramadi, maar konden hem niet vinden.

Internet

Afgelopen week verscheen een audioboodschap op internet. Daarin zou al-Zarqawi zelf zeggen dat hij slechts lichtgewond was. De authenticiteit van de boodschap kon niet worden vastgesteld.