PETTEN - Door een menselijke fout is in de reactorhal van de kerncentrale in Petten donderdag een kleine hoeveelheid radioactieve stofdeeltjes ontsnapt. Dat gebeurde tijdens de inspectie van een onderzoeksexperiment. Volgens de Nuclear Research & consultancy Group (NRG) zijn er geen stofdeeltjes buiten de hal terechtgekomen.

De betrokken werknemers en een aantal bezoekers die zich tijdens de gebeurtenis in de reactorhal bevonden zijn direct gecontroleerd. Uit deze controle blijkt dat de stralingsdosis zo gering was dat er geen gezondheidsrisico's waren. Wel begint de NRG een onderzoek naar het incident, zo deelde het bedrijf vrijdag mee.

Milieuorganisatie Greenpeace laat in een reactie weten dat het er al jarenlang aandacht is voor de veiligheidscultuur in Petten. "Tot nu toe heeft men altijd geprobeerd ons gerust te stellen, maar het is een goede zaak dat het incident goed wordt uitgezocht," aldus een woordvoerster. "We willen er graag zeker van zijn dat het veiligheidsniveau in de kerncentrale niet afneemt."