AMSTERDAM - Als gevolg van blikseminslag heeft het metroverkeer in Amsterdam vrijdagavond vrijwel helemaal platgelegen. Het voertuigvolgsysteem was uitgevallen, waardoor wissels en seinen niet meer waren aan te sturen en rijden te gevaarlijk was. Waarschijnlijk rijdt de metro zaterdagochtend weer volgens de dienstregeling, zei een woordvoerder van het gemeentelijk vervoerbedrijf GVB omstreeks middernacht.

Alle voertuigen van de lijnen 50, 53 en 54 werden omstreeks 18.30 uur stilgezet. Alleen lijn 51 reed deels. Reizigers werden met omroepen op de hoogte gehouden. Ook was er personeel aanwezig op de drukste stations. De perrons werden afgesloten om drukte en chaos te voorkomen. Het bleef volgens de politie rustig.

Tussen de stations Amstel, Gein en Gaasperplas reden bussen. Metroreizigers mochten bij uitzondering met hun strippenkaart gebruikmaken van de trein, aldus het GVB.

De bliksem is volgens het GVB ingeslagen in de grond nabij het metrostation Van der Madeweg. Kabels zijn beschadigd geraakt, aldus een woordvoerder. "Het euvel is gevonden en we werken nog de hele nacht met man en macht aan het herstel."

Den Haag

Van en naar Den Haag Centraal Station is vrijdagavond enkele uren geen tramverkeer mogelijk geweest. De beide tramplatforms kampten met een stroomstoring, meldde een woordvoerder van de HTM. Blikseminslag in de bovenleiding was vermoedelijk de oorzaak.

Om ongeveer 20.15 uur was de storing verholpen en kwam het tramverkeer in de Hofstad weer op gang.