DEN HAAG - Formateur Balkenende heeft LPF-leider Herben laten weten dat er een 'moeilijke situatie' ontstaat als de LPF-fractie het akkoord over de zetelverdeling in het nieuwe kabinet blijft afwijzen. Balkenende heeft dat donderdag desgevraagd gezegd. Hij ontkent berichten uit de LPF-fractie dat hij gedreigd zou hebben "naar de koningin te stappen."

De onderhandelaars van CDA, LPF en VVD werden het woensdag eens over de verdeling van ministers en staatssecretarissen, maar een invloedrijke groep binnen de LPF-fractie wees het principeakkoord tot tweemaal toe af. Donderdag vergadert de voltallige LPF-fractie over de zaak.

De onderhandelaars van de drie beoogde coalitiepartijen worden donderdagmiddag weer bij Balkenende verwacht om te vertellen of hun fracties akkoord gaan. Bij de fracties van CDA en VVD, die donderdagochtend eveneens vergaderen, is dat waarschijnlijk geen probleem.

Volgens Balkenende valt er in de verdeling van staatssecretariaten wellicht nog iets te schuiven, maar moet het lijstje van ministersposten overeind blijven. De LPF wil juist zwaardere ministersposten. De partij heeft Economische Zaken, Volksgezondheid, Verkeer en Waterstaat en Immigratie en Migratie toebedeeld gekregen, maar de fractietop wil Binnenlandse Zaken binnenslepen. Dat departement zit nu bij de VVD.

/NIEUWSLPF zet onderhandelingen weer op scherp