DE BILT/DEN HAAG/AMSTERDAM - Zwaar onweer heeft vrijdag hinder veroorzaakt in het verkeer. De avondspits was twee keer drukker dan normaal, in Amsterdam kwam het metroverkeer in de avond tot stilstand en in Den Haag was het Centraal Station een tijdje onbereikbaar voor trams. In het midden van het land kregen treinreizigers te maken met vertragingen. Hetzelfde gold voor het inkomende vliegverkeer op Schiphol.

Het KNMI waarschuwde vrijdag aan het begin van de middag voor onweersbuien en windstoten door het warme weer. Zware windstoten bleven uit, verklaarde een woordvoerder vrijdagavond, maar het onweer was "behoorlijk zwaar". Ook de voorspelde wateroverlast bleef voor zover bekend uit. Het slechte weer trekt naar verwachting rond middernacht over Drenthe en Groningen weg.


Donkere wolken boven Zandvoort - Gerco Marsch

Door zware regenbuien was de avondspits vrijdagavond twee keer drukker dan normaal. Op het drukste moment, tussen 17.00 en 17.30 uur, stonden er 54 files met een totale lengte van 289 kilometer, meldde de ANWB. De verkeerscentrale telde als gevolg van het slechte weer ook meer ongevallen. De drukte concentreerde zich rond Amsterdam, Utrecht en Rotterdam. De langste file stond op de A12 naar Utrecht. Tussen Zoetermeer en Nieuwerbrug reed het verkeer over 23 kilometer langzaam.


Grote onweersbui in Heiloo - Nick de Jonge

Metroverkeer

Als gevolg van blikseminslag was er in Amsterdam de hele avond geen metroverkeer mogelijk. Het voertuigvolgsysteem viel uit, waardoor wissels en seinen niet meer waren aan te sturen en rijden te gevaarlijk werd, verklaarde een woordvoerder van het gemeentelijk vervoerbedrijf GVB.


Een donker wolkenpak bedekt Utrecht

Stilgezet

Alle voertuigen van de lijnen 50, 53 en 54 werden om 18.30 uur stilgezet. Lijn 51 reed deels. Reizigers werden met omroepen op de hoogte gehouden. Ook was er personeel aanwezig op de drukste stations. De perrons werden afgesloten om drukte en chaos te voorkomen. Het GVB zette bussen in tussen de stations Amstel, Gein, Gaasperplas en metroreizigers mochten met hun strippenkaart gebruikmaken van de trein. Het was omstreeks middernacht de verwachting dat de metro's zaterdagochtend weer als normaal rijden.

Van en naar Den Haag Centraal Station was vrijdagavond enkele uren geen tramverkeer mogelijk. De beide tramplatforms hadden last van een stroomstoring, meldde een woordvoerder van de HTM. Blikseminslag in de bovenleiding was vermoedelijk de oorzaak.


Onstuimig wolkendek in Sassenheim - Elke Fietelaars

Vooral in het midden van het land zorgde blikseminslag voor vertragingen in het treinverkeer, constateerde de railverkeersleiding. Tussen Nijmegen en Boxmeer reden geen treinen en tussen Almere en Amsterdam reden minder treinen. Met in het achterhoofd de waarschuwing van het KNMI viel dat volgens een woordvoerder "reuze mee".

Vertragingen

Het inkomende vliegverkeer op luchthaven Schiphol liep door het slechte weer vertragingen op tot anderhalf uur. Volgens een woordvoerster was Schiphol er wel op voorbereid, omdat de depressie ruim van te voren was aangekondigd. De luchthaven had slechts een landingsbaan beschikbaar gesteld. Normaal zijn dat vroeg in de avond twee. Eén vlucht moest uitwijken.


Stilte voor de storm in Zandvoort - Brahim Radouane

Veel passagiers van gelande vliegtuigen mochten niet van boord. In totaal twee uur lang mocht de slurf van de gate niet aan een vliegtuig worden gekoppeld en kon de bagage niet worden uitgeruimd uit angst voor blikseminslag. Om 20.30 uur waren de buien weggetrokken en liepen de vertragingen terug.


Slecht weer in Langedijk - Erik van der Horst


Purmerend in de namiddag - Mark Kruger


Wolken in Sassenheim - Richard de Jong


Noodweer op komst in Purmerend - Mark Kruger