AMSTERDAM - De gemeente Beverwijk en waterleidingbedrijf PWN voeren binnenkort een gesprek over de wateroverlast door een lekke leiding in februari vorig jaar. PWN ontkent dat sprake is geweest van een onverantwoorde test, zoals de Volkskrant vrijdag meldt. Door de lekkage stroomden miljoenen liters water over straat en ontstond een groot gat in het wegdek, waardoor een auto verdween. De schade bedroeg enkele tonnen.

De krant baseert zich op interne documenten en verklaringen van personeelsleden en ex-werknemers. Daaruit zou blijken dat de transportleiding kon springen door een serie blunders bij het voortijdig afbreken van een riskante test met de druk op de waterleiding. De test zou nodig zijn om een nieuw computersysteem te beproeven.

De gemeente wil van PWN weten waarom zij niet geïnformeerd is over de test en waarom niet is gemeld 'wat de echte toedracht is geweest', zegt gemeentewoordvoerder Sander van Schagen. Uit een onafhankelijk onderzoek van keuringsinstituut Kiwa zou zijn gebleken dat de lekkage was ontstaan door een zwakke plek in de leiding, waar een boomwortel op drukte.

Volgens PWN heeft het lek niets met testen te maken. "Dit soort lekkages kunnen gewoon gebeuren", zegt woordvoerder Jennie van Rijn. Volgens haar heeft de Volkskrant zich voornamelijk gebaseerd op emotie en minder op feiten. "Emoties zijn natuurlijk veel smeuïger." Het is volgens Van Rijn logisch dat het bedrijf het interne evaluatierapport niet met de gemeente heeft besproken, omdat 'de burgemeester daar helemaal niet op zit te wachten'. PWN heeft de schade aan individuen en de gemeente vergoed.