RIJSWIJK - De politiebond ACP is verbijsterd over de straffen die de politierechter in Rotterdam donderdag heeft opgelegd aan zes voetbalsupporters die betrokken waren bij de ernstige ongeregeldheden rond de wedstrijd Feyenoord-Ajax op 17 april. "Deze vonnissen zijn een klap in het gezicht van de politie en vormen een uitnodiging om het weer te gaan doen", zegt ACP-voorzitter Gerrit van de Kamp vrijdag.

Het zestal komt alweer snel op vrije voeten. De rechter legde straffen op van vier tot acht maanden cel. Het grootste deel daarvan is echter voorwaardelijk. Het zestal kreeg daarnaast een taakstraf en een stadionverbod voor een jaar. Het Openbaar Ministerie had straffen tot acht maanden geëist.

De rechter prees de professionaliteit van de politie, die volgens hem het hoofd koel heeft gehouden en (nog) erger heeft voorkomen. Van de Kamp wijst niettemin op het feit dat enkele tientallen agenten gewond zijn geraakt. Zeven van hen liepen botbreuken op.

"De verhouding is zoek", meent Van de Kamp. "Als dit de trend wordt, hebben we echt een groot probleem. Als je ziet wat daar is gebeurd aan geweld, is deze uitspraak wel erg laag." Hij vindt dat de politiek zich sterk moet maken voor aanscherpingen in het straftoemetingsbeleid inzake relschoppers.