ALKMAAR - Het Openbaar Ministerie in Alkmaar gaat de 73-jarige zelfmoordconsulent J.H. uit Castricum vervolgen voor hulp bij zelfdoding. Dat heeft een woordvoerder van het OM vrijdag bevestigd.

H., oprichter van Stichting De Einder, hielp eind 2003 een 27-jarige vrouw uit Wervershoof aan medicijnen, waarmee zij zelfmoord kon plegen.

Het onderzoek tegen H., die in september 2004 al eens werd opgepakt in deze zaak, is recent afgerond. Volgens het OM vindt de inhoudelijke behandeling van de zaak waarschijnlijk pas na de zomer plaats. Mocht het tot een veroordeling komen, dan wacht H. een celstraf van maximaal drie jaar.

Stichting De Einder is een landelijke instelling die mensen adviseert over zelfdoding. De stichting bestond 2 juni 2005 precies tien jaar. Dit jubileum wordt op 18 juni gevierd met een symposium in Ede, waarbij ook oud-minister van Volksgezondheid Borst aanwezig is. Ook H. verzorgt een lezing onder de titel "De angst voor de dood voorbij, rest ons de angst voor de overheid".

Het is niet voor het eerst dat medewerkers van De Einder door justitie worden vervolgd. In 2003 veroordeelde het gerechtshof in Leeuwarden W.M. (Muns) uit Drenthe tot een jaar gevangenisstraf, waarvan acht maanden voorwaardelijk. Het cassatieverzoek van M. werd door de Hoge Raad verworpen.