BAGDAD - De opstand in Irak heeft de afgelopen achttien maanden al aan 12.000 burgers het leven gekost. Dat zei de Iraakse minister Bayan Jabor van Binnenlandse Zaken, aldus The Washington Post van vrijdag.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Het is volgens de Amerikaanse krant voor het eerst dat de Iraakse autoriteiten cijfers noemen van het aantal burgerslachtoffers. Het komt neer op gemiddeld twintig per dag. Meer dan 10.500 doden waren sjiieten, aldus de statistieken.

Vele duizenden

De bewindsman maakte niet bekend hoeveel Iraakse militairen zijn gedood door geweld, maar dit cijfer loopt in de vele duizenden. Sinds de inval in maart 2003 zijn 1663 Amerikaanse militairen omgekomen, aldus het Pentagon.


Ontplofte autobom bij een Irakees politiebureau, december 2004

Volgens de regering en het Amerikaanse leger bestaan de opstandelingen vooral uit leden van de soennitische gemeenschap. De soennitische minderheid was tot de val van het bewind van president Saddam Hussein aan de macht in Irak.

Burgers

Sinds het aantreden eind april van de regering van de sjiitische premier Ibrahim al-Jaafari is het geweld opgeleefd. De afgelopen vier weken kwamen door aanslagen al meer dan zevenhonderd mensen om het leven, vooral burgers.

De angst in Irak voor een sektarisch conflict neemt toe. Zo is bekend dat de plaatselijke al-Qaeda onder leiding van de Jordaniër Abu Musab al-Zarqawi probeert aan te zetten tot een oorlog tussen de soennieten en sjiieten.