WASHINGTON - Technici van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA hebben woensdag ook scheurtjes ontdekt in het leidingensysteem van het ruimteveer Endeavour. Dat betekent dat nu alle vier de shuttles van de NASA scheurtjes vertonen en dat alle geplande lanceringen moeten worden uitgesteld of dat zelfs missies worden geschrapt.

Vorige maand besloot de NASA al de vloot ruimteveren voor onbepaalde tijd aan de grond te houden nadat haarscheurtjes waren ontdekt bij de Atlantis en de Discovery. Later bleek dat de Columbia hetzelfde probleem had. De lancering daarvan, die voor 19 juli op het programma stond, was toen al uitgesteld. Door de scheurtjes kunnen stukjes metaal afbreken en in de motoren belanden, die daardoor zwaar beschadigd kunnen raken.

De Atlantis en Discovery zijn respectievelijk 17 en 19 jaar oud, de Columbia 21 jaar. De 11 jaar oude Endeavour is als laatste geïnspecteerd, mede omdat die net terug is van een missie naar het internationale ruimtestation. Volgens een woordvoerder van de NASA kwamen al bij de eerste controle scheurtjes aan het licht. De inspectie van de Endeavour is nog niet afgerond.

De woordvoerder verwacht dat de NASA-top voor vrijdag met een verklaring komt over de situatie. Volgende week valt dan vermoedelijk een beslissing over het verdere vluchtschema. Maar volgens hem zal de eerstvolgende lancering op zijn vroegst eind augustus plaatshebben.

De vier Amerikaanse ruimteveren voeren regelmatig ruimtemissies uit en reizen naar het internationaal ruimtestation ISS, een project waaraan zestien landen deelnemen.