DEN HAAG - Verpleeghuizen moeten net als hotels een steraanduiding krijgen. Patiënten kunnen hiermee in een oogopslag zien hoe het gesteld is met de kwaliteit van de kamers of het eten. Dat adviseert Golden Tulip-topman H. Kennedie in een rapport dat hij vrijdag presenteert aan staatssecretaris Ross van Volksgezondheid.

Volgens Kennedie hoeft de regering de verpleeghuizen niet direct extra geld te geven om de zorg te verbeteren. Dat kan naar zijn mening met het bestaande budget, eventueel aangevuld met tijdelijke subsidies om de verpleeghuizen op weg te helpen met een grondige reorganisatie van de zorg.

Grote ophef

Ross vroeg Kennedie de verpleeghuizen door te lichten toen enkele maanden geleden grote ophef ontstond over de slechte leefomstandigheden van patiënten in veel verpleeghuizen. Volgens Kennedie moet het management en personeel van de tehuizen leren de patiënten als klanten te zien. Het personeel moet leren rekening te houden met de wensen van de bewoners.

Leidinggevenden van de verschillende niveaus moeten volgens hem bovendien leren goed samen te werken. Leidinggevenden zouden bovendien gewoon moeten meewerken op de werkvloer. Op die manier komen ze volgens Kennedie veel beter te weten wat er speelt onder de bewoners.

Positieve kwaliteitsontwikkeling

Ross toonde zich in een eerste reactie blij met het rapport. Het biedt volgens haar kansen voor "een positieve kwaliteitsontwikkeling" in de verpleeghuiszorg. "De goede voorbeelden laten zien dat met een goede bedrijfsvoering er meer ruimte ontstaat voor kwalitatief goede zorg."

Volgens de koepelorganisatie van verpleeghuizen Arcares geeft de regering simpelweg te weinig geld aan de tehuizen. Hierdoor gaan volgens Arcares zaken fout in de verzorging van patiënten.

Financieel beheer

Staatssecretaris Ross heeft Kennedie gevraagd hier ook onderzoek naar te doen. Kennedie zegt dat het onmogelijk is gebleken een goede vergelijking te maken tussen de tehuizen als het gaat om financieel beheer. Volgens hem voert elk verpleeghuis zijn boekhouding op eigen wijze.

Kennedie denkt dat het goed is voortaan de verpleegtehuizen te betalen naar de hoeveelheid zorg die een individuele patiënt nodig heeft. Nu betaalt de regering de tehuizen per patiënt. De hoteltopman adviseert het ministerie van VWS fors te snoeien in de bureaucratische regels die het de verpleeghuizen oplegt.