BERLIJN - Zeker zeven mensen, onder wie twee kinderen, zijn woensdag om het leven gekomen in een zware storm die Berlijn en de deelstaat Brandenburg teisterde. Dat maakte de politie bekend.
storm

Bekijk video

Het
noodweer

Omvallende bomen

De storm eiste het leven van twee jongens, twaalf en vijftien jaar oud, die bivakkeerden op een kampeerplaats aan de Wannsee, iets ten zuiden van Berlijn. Ze werden verpletterd door een boom die op hun tent viel. Twaalf andere kinderen raakten gewond.

Nog minstens vijf andere mensen werden dodelijk getroffen door omvallende bomen. Niet alleen in Berlijn, maar ook in de omliggende deelstaat Brandenburg. Politie en brandweer spraken van het ergste noodweer sinds jaren. De hulpdiensten moesten massaal uitrukken om alle omgewaaide bomen, die wegen blokkeerden, weg te slepen.

Vastklampen

Het openbaar vervoer kwam tijdelijk helemaal stil te liggen. Luchthaven Tegel verbood een half uur lang het vliegverkeer en bussen en treinen mochten niet meer rijden. Getuigen zagen dat reizigers op station Zoo in hartje Berlijn zich aan lantaarnpalen vastklampten om niet door de wind te worden weggeblazen.

Noodlanding

Een vliegtuig van de Zwitserse maatschappij Swiss, dat van Basel naar Hamburg onderweg was, moest door het noodweer een noodlanding maken op de voormalige militaire luchthaven Werneuchen ten noordoosten van Berlijn. Alle zestien passagiers en vier bemanningsleden bleven ongedeerd.

Het toestel liep zware schade op. De piloot moest naar Werneuchen uitwijken, omdat een landing elders niet mogelijk was.