BILTHOVEN - Kinderen op basisscholen rond luchthavens lezen iets minder goed en kunnen zich slechter concentreren. Dat blijkt uit onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Lawaai van het autoverkeer stoort de scholieren minder.

Gemiddeld leest 9 procent van de scholieren onder de maat. Op basisscholen rond luchthaven Schiphol lezen "naar schatting vijftig tot 3000" kinderen minder goed dan leerlingen in stillere scholen, stelden de onderzoekers van het RIVM vrijdag. In percentages betekent dit dat waarschijnlijk maximaal 2,5 procent scholieren extra ondermaats presteren op hun leestest.

Kennisontwikkeling

Hoewel het om een 'relatief klein' effect gaat, vindt het instituut de bevindingen toch belangrijk. Het onderzoek laat "voor het eerst" zien dat de herrie van overvliegende toestellen effect heeft op de kennisontwikkeling van kinderen.

Bij het onderzoek is ook gekeken of herrie van autoverkeer de leerprestaties beïnvloedt. Opvallend is dat dat lawaai niet negatiever uitpakte bij de leestest. Bij de aandachtstest scoorden de leerlingen in het verkeerskabaal zelfs beter dan gemiddeld.

Leerlingen van basisscholen die op de aanvliegroutes van luchthavens liggen, maken juist wel meer fouten bij die aandachtstest. Bij het onderzoek rond Schiphol zeiden ongeveer 3400 kinderen dat ze "ernstig gehinderd" worden door het vliegverkeer.

Scholen

Het RIVM heeft niet alleen leerlingen op scholen rond Schiphol getest. Ook basisscholen rond Heathrow Airport bij Londen en luchthaven Barajas bij Madrid hebben aan het onderzoek meegedaan. In totaal zijn 2844 kinderen van 9 en 10 jaar oud getest. Het onderzoek maakt deel uit het onderzoeksprogramma Gezondheidskundige Evaluatie Schiphol (GES).