NIJMEGEN - Koningin Beatrix bezoekt vrijdagmiddag het 2000-jarige Nijmegen, de oudste stad van het land. Ze doet dit in de reeks provinciebezoeken die zij aflegt wegens haar 25-jarig regeringsjubileum. Het bezoek aan Nijmegen in Gelderland is het vierde in de rij. Eerder kwam de koningin al naar Groningen, Utrecht en Limburg. De andere provincies en de Antillen volgen in de komende maanden.

In Nijmegen maakt de majesteit een kort boottochtje over de Waal, na een gesprek met het college van Gedeputeerde Staten. Op de Waalkade stapt zij in een koets, die haar naar Museum Het Valkhof brengt. In het museum ontmoet de koningin onder andere wetenschappers van de Radboud Universiteit en schoolkinderen, die haar allemaal informeren over de geschiedenis van de stad.

Aan het eind van het bezoek gaat de koningin nog naar de Ooijpolder bij Nijmegen om natuurontwikkelingsgebied De Gelderse Poort te bekijken. Natuurbeheerders laten in haar aanwezigheid 25 Konik-paarden los in het aan de stad grenzende natuurgebied. De koningin sluit haar bezoek af in Persingen, het kleinste dorp van Nederland.