NAARDEN - SBS Broadcasting (SBS6, Net5 en Veronica) heeft het bedrijf van John de Mol (Talpa) de naam 'Tien' te koop aangeboden voor 5 miljoen euro. Dit na een rechterlijke uitspraak donderdag waarin werd bepaald dat de rechten op de naam Tien bij SBS liggen.

Die zender wil binnenkort beginnen met een digitaal kanaal onder de naam TV 10 en heeft de rechten op die naam. Volgens de rechter lijkt die naam teveel op Tien en spande SBS terecht een juridische procedure aan.

Robinson

Volgens Talpa-woordvoerder T. Notermans deed SBS donderdagavond het aanbod om de naam te verkopen. Niet alleen hangt er een duur prijskaartje aan, ook wil SBS dat Talpa het aangekochte programma Expeditie Robinson (vroeger Net5) een jaar lang niet op de buis brengt.

Te koop

Volgens Notermans maakt het SBS-aanbod de hoger beroep-zaak die Talpa gaat aanspannen alleen maar sterker. "Wij denken dat wij gelijk hebben en de naam Tien gewoon moeten kunnen gebruiken. Dit aanbod sterkt ons in die mening want de naam is gewoon te koop. Zo heilig is de titel dus ook weer niet voor SBS. Wij nemen het aanbod dus niet in overweging en verzinnen ondertussen een andere naam voor de zender."

Rechtzaak

SBS is ontstemd over de uitlatingen van Talpa. Volgens SBS-woordvoerder E. Eljon was het een vertrouwelijk gesprek op initiatief van Talpa. SBS wil inhoudelijk dan ook niets kwijt over het gesprek, behalve dat Expeditie Robinson sowieso buiten een 'deal' wordt gehouden omdat er over twee weken een aparte rechtzaak over dat programma is.

"Ze willen een vertrouwelijk gesprek en klappen vervolgens uit de school. Het had Talpa gesierd als ze zich aan de afspraak hadden gehouden", aldus de woordvoerder. "We willen TV 10 niet verkopen dus wat ons betreft zoekt Talpa gewoon een andere naam, zoals de rechter heeft bepaald."