LUXEMBURG - De Nederlandse nee-stem tegen de Europese grondwet heeft donderdag geleid tot een "zekere triestigheid" onder de EU-ministers van Justitie. Zij begonnen hun maandelijkse overleg donderdag in Luxemburg met een bespreking van wat woensdag in Nederland gebeurde.

Volgens de Luxemburgse minister en voorzitter van het overleg Frieden betreuren al zijn Europese collega's de uitkomst van het referendum.

Triestigheid

"Juist de verzuchtingen in Nederland over asiel en immigratie kennen eigenlijk maar één echte oplossing: een Europese aanpak die via de grondwet te regelen is", stelde Frieden donderdag tijdens een persconferentie. "Alleen Europa kan een oplossing bieden. Daarom is de Nederlandse uitkomst ook zo jammer. Dat leidde tijdens een eerste bespreking die we erover hebben gehad, ook tot een zekere triestigheid aan tafel."

Volgens Frieden is het wel winst dat er "nu een echt debat over Europa is ontstaan". Huidig EU-voorzitter Luxemburg wil dat ook alle andere Europese lidstaten zich over de grondwet uitspreken.

Topontmoeting

Frieden sprak daarom ook tegen dat de EU-constitutie een "dood paard" is. De Europese regeringsleiders zullen de kwestie verder bespreken tijdens hun topontmoeting in Brussel over twee weken.

De sfeer is Luxemburg was donderdag overigens niet zo negatief dat Frieden een vuurwerk ter ere van de twintigste verjaardag van het vrij verkeer tussen diverse EU-lidstaten wil afgelasten. "Dat gaat gewoon door. Europa gaat ook gewoon door, maar misschien moeten we het wel wat langzamer gaan voortbouwen."