AMSTERDAM - De rechtbank in Amsterdam heeft donderdag vier jaar gevangenisstraf opgelegd aan de 45-jarige W.V., wegens een gewapende overval op een geldauto van Brinks-Nedlloyd in 1990. V. was chauffeur op die auto. Hij verraste tijdens een rit in Amsterdam zijn bijrijder door van de route af te wijken, een vuurwapen te trekken en er uiteindelijk vandoor te gaan met 2,5 miljoen gulden (ruim 1,1 miljoen euro).

Sindsdien is V. spoorloos gebleven. Omdat de zaak in december van dit jaar zou verjaren, besloot het Openbaar Ministerie V. te vervolgen. Met het vonnis van de rechtbank, dat overeenkomt met de eis van de officier van justitie, is die verjaring gestuit en blijft V. een gezocht misdadiger.

De bijrijder kreeg destijds een kap over het hoofd en werd geboeid en achter in de auto vastgeketend. V. zou zijn geholpen door twee onbekend gebleven handlangers. De bijrijder heeft aanzienlijke psychische schade geleden door de beroving door zijn collega. De rechtbank wees een door hem gevraagde schadevergoeding van 2000 euro toe.