De Thaise overheid heeft details vrijgegeven van het reddingsplan om de kinderen te redden die vastzitten in de Noord-Thaise grot Tham Luang.

Om ze uit de grot te bevrijden, worden per kind twee duikers ingezet. BBC News schrijft dat de jongens worden uitgerust met een persluchttank en een masker dat volledig over het gezicht wordt aangebracht. 

De duikers en het kind zullen vervolgens het pad afleggen aan de hand van een touw dat is aangelegd door reddingswerkers. Wanneer het pad nauw wordt, zal de persluchttank van de rug van een kind worden gehaald. Vervolgens zullen het kind en de tank voorzichtig door het nauwe pad worden geleid. De kinderen zullen lopen vanaf de derde kamer in de grot tot de ingang.

Volgens de Thaise overheid is het voordeel van deze operatie dat het snel kan gebeuren, zonder dat er veel hulpmiddelen nodig zijn. Er wordt ook gewaarschuwd dat deze tocht veel eist van de duikers. De jongens moeten daarnaast wat duikvaardigheden leren en mogen tijdens de tocht vooral niet in paniek raken.

Bangkok Post schrijft dat de jongens en trainer in vier groepen verdeeld worden, om vervolgens door de duikers naar buiten te worden gebracht. De eerste groep bestaat uit vier jongens, de andere groepen uit drie personen. De trainer zal met de laatste groep meegaan.

Reddingsactie

Rond 5.30 uur Nederlandse tijd is de reddingsactie begonnen. Rond 21.00 uur lokale tijd (16.00 uur Nederlandse tijd) worden de eerste jongens uit de grot verwacht. 

Aan de reddingsactie doen dertien buitenlandse duikers, vijf Thaise duikers en vijf leden van het Thaise Korps Mariniers mee. Voor alle dertien mensen die vastzitten, is een medisch team aanwezig, zodat ze direct na hun bevrijding geholpen kunnen worden.

In eerste instantie zou er gewacht worden tot het water in de grot ver genoeg gezakt zou zijn, zodat de groep naar buiten kon klimmen. Door de aangekondigde moessonregens kunnen de autoriteiten niet zo lang wachten.

Pompen

Het Nederlandse pompenbedrijf Van Heck stuurt zondag twee medewerkers en materieel naar Thailand. Als de duikers niet slagen in hun missie, dan heeft het bedrijf mogelijk een oplossing gevonden. Volgens een woordvoerder van het bedrijf is een zaterdag uitgevoerde test succesvol gebleken.

Bij de oplossing die het bedrijf heeft uitgedokterd moet water worden weggepompt met behulp van natuurlijk verloop en het vacuüm zuigen van het water.

"Denk hierbij aan het inzetten van een rietje in een brandstoftank als iemand de verkeerde brandstof heeft getankt. Als je aan het rietje in de tank zuigt, begin het te stromen. Wij denken dat we dat met behulp van slangen kunnen realiseren" aldus een woordvoerder van het bedrijf.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!