WAPENVELD - De anti-asielzoekersbordjes in de winkels in Wapenveld zijn strafbaar. Dat zegt het expertisecentrum voor discriminatie van het Openbaar Ministerie (OM). Het OM in Zutphen heeft de politie in Wapenveld woensdag gevraagd proces-verbaal op te maken, zodat tot vervolging kan worden overgegaan.

Diefstal fles jenever

Een slijterij in het Veluwse dorp hing enige tijd geleden, na diefstal van een fles jenever en een leeg krat, een bordje op met de tekst 'Wij laten 1 asielzoeker per keer binnen'. Zaterdag volgde een elektronicawinkel. Die laatste heeft het bordje inmiddels verwijderd, maar zal volgens de politie ook geverbaliseerd worden.

Belediging

Volgens het expertisecentrum kunnen de ondernemers vervolgd worden voor belediging van een groep mensen en voor beroepsmatige discriminatie. Op het eerste feit staat een gevangenisstraf van maximaal een jaar of een geldboete van 4500 euro. Het tweede feit kan bestraft worden met zes maanden gevangenisstraf of een even hoge geldboete als bij de eerste overtreding.

"Absoluut onaanvaardbaar"

Het
Landelijk Bureau ter bestrijding van Rassendiscriminatie

Niet warm of koud

De twee winkeliers zeggen dat ze de bordjes hebben opgehangen om winkeldiefstal te voorkomen. De eigenaar van de slijterij R. Herfkens zegt niet warm of koud te worden van een mogelijke vervolging. "Ik heb niemand geweigerd en vind daarom dat ik niet discrimineer. Ik zal professionele bijstand zoeken en informeren wat mijn mogelijkheden zijn." De eigenaar van de elektronicawinkel was niet bereikbaar voor commentaar.

Overleg met winkeliers

Burgemeester W. Hoornstra zei woensdag dat het aantal diefstallen ook na de opening van het asielzoekerscentrum (AZC) nauwelijks een probleem is in het dorp. "Winkeldiefstal kwam daarvoor ook al voor in Wapenveld."

Donderdag kunnen winkeliers uit Wapenveld hun zegje doen over het AZC dat in maart zijn deuren opende in het dorp. De gemeente Heerde, waar Wapenveld onder valt, en het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) hebben tijdens een overleg besloten een bijeenkomst voor hen te organiseren.

Verwerpelijk

Burgemeester Hoornstra zei de bordjes bij de winkels hoogst verwerpelijk te vinden. De komst van het AZC in het dorp is volgens het COA soepel verlopen. Op het AZC met 570 bewoners zijn veel vrijwilligers uit het dorp werkzaam.