Graf Fortuyn wordt vervangen door replica

DRIEHUIS - Op de begraafplaats Westerveld in Driehuis komt een replica te staan van de Italiaanse graftombe waarin Pim Fortuyn op 20 juli wordt herbegraven. Het gaat om een kleinere uitvoering van de marmeren tombe die moet dienen als monument voor de politicus die nu nog in Driehuis ligt begraven.

Brieven en knuffeldieren

Het lichaam van Fortuyn gaat op 20 juli per vliegtuig naar Italië waar de politicus in het plaatsje Provesano di San Giorgio wordt begraven. Fortuyn bezat een buitenhuis in dit plaatsje. Bruno Ambrosio, de met Fortuyn bevriende steenbewerker die eveneens een huis in Provesano heeft, is medeverantwoordelijk voor het ontwerp van de tombe. "We hebben de replica tien dagen geleden al naar Nederland laten overvliegen", aldus Ambrosio. "De replica meet 10 procent van de omvang van de tombe die in Provesano komt." Volgens een woordvoerder van de begraafplaats in Driehuis worden de vele zaken die de tienduizenden bezoekers bij het graf van Fortuyn hebben achtergelaten, na 20 juli in de dan lege grafkelder gelegd. Het gaat onder meer om brieven en knuffeldieren.

Stoet in Italië

Het vliegtuig met het lichaam van de politicus komt op 20 juli rond 14.30 uur in Italië aan op het vliegveld van de plaats Ronchi, ongeveer 45 kilometer verwijderd van Provesano. Van daaruit gaan de familieleden en vrienden die Fortuyn naar zijn laatste rustplaats begeleiden, in optocht naar Provesano. "De stoet wordt aangevoerd door de Daimler van Fortuyn die nu al in Italië is", aldus Ambrosio. "Butler Herman bestuurt de wagen en biedt ook plaats aan de twee hondjes van Fortuyn."

Meer Nederlanders in Provesano

Na een dienst in het kerkje van Provesano, is aan het eind van de middag de begrafenis. Volgens Ambrosio heeft de politie ongeveer 150 agenten ingezet om de plechtigheid in goede banen te leiden. "Ik heb pas nog met de burgemeester gesproken over het verloop van de dag. We verwachten geen problemen. Er zijn voldoende agenten op de been om alles soepel te laten verlopen." Ambrosio verwacht dat er veel Nederlanders op de begrafenis zullen afkomen. "Ik merk nu al dat steeds meer Nederlanders het dorp bezoeken. Er komen op dit moment dagelijks circa acht Nederlandse auto's met toeristen in Provesano. De mensen bekijken het huis van Fortuyn en bezoeken het kerhof. Ik heb de afgelopen tijd al ladingen bloemen opgehaald die mensen bij zijn huis hadden achtergelaten."

Tip de redactie