BRUSSEL/DEN HAAG - Minister Brinkhorst van Landbouw heeft twee nieuwe landbouwbedrijven onder toezicht geplaatst omdat ze verdacht voer hebben gekregen. De bewindsman bestreed woensdag opmerkingen van Belgische zijde als zouden 65 Nederlandse veevoerbedrijven en 300 varkens- en pluimveehouderijen op last van de Europese veterinaire deskundigen moeten worden geblokkeerd.

Verontreiniging groter dan oorspronkelijk gedacht

“Wij hebben in Brussel uitgelegd wat we vorige week hebben gedaan. Dat wij van Europa straf hebben gekregen is een fabeltje”, zei Brinkhorst woensdagavond. De minister verwacht dat de nu in totaal 55 onder toezicht gestelde bedrijven over ruim een week hun werkzaamheden kunnen hervatten.

De directie van het Belgische Federaal Agentschap voor de Voedselveiligheid (FAVV) zorgde voor grote opschudding door de blokkade van de Nederlandse bedrijven aan te kondigen. Die maatregelen zouden Europese veterinaire deskundigen hebben genomen om te voorkomen dat het verboden hormoon MPA in de consumptie terecht komt.

Volgens directeur P. Vanthemsche van FAVV zou de verontreiniging in Nederland een grotere omvang hebben dan oorspronkelijk gedacht. Brinkhorst bestrijdt dit. Vanthemsche zei dat Nederland uiterlijk donderdagochtend een overzicht moet verstrekken van alle geblokkeerde bedrijven, zodat de andere EU-landen hun voorzorgen kunnen treffen. Ook hebben Europese lidstaten de opdracht gekregen uitgebreid onderzoek te doen of zich in eigen land vergelijkbare voorvallen hebben voorgedaan.

Bron vervuiling in Ierland

De bron van de besmetting ligt volgens het FAVV bij het Ierse bedrijf Cara Environmental, dat zonder de autoriteiten in te lichten sinds 1995 afvalwater exporteert dat vervuild is met het zwangerschapshormoon MPA. Cara heeft het afval onder meer geëxporteerd naar Bioland in het Belgische Arendonk, dat glucosesiroop maakt. Bioland, eigendom van twee Nederlandse broers, vermengde verontreinigd glucosesiroop in veevoer en exporteerde dat vervolgens naar Nederland.

Verontreiniging aangetroffen bij frisdrankproducenten

Ook de frisdrankindustrie gaat gebukt onder de affaire. Bioland leverde het glucosesiroop eveneens aan frisdrankproducenten. Volgens Vanthemsche zou inmiddels verontreinigde glucosesiroop zijn aangetroffen bij vier frisdankfabrikanten: twee in België, een in Duitsland en een in Nederland. In België vermoedt alleen de kleine West-Vlaamse limonadefabriek Puck vervuilde siroop te hebben ontvangen. De naam van de Nederlandse producent is vooralsnog niet bekendgemaakt. MPA is volgens de Nederlandse autoriteiten niet schadelijk voor de volksgezondheid.