UTRECHT - John de Mol gaat op zoek naar een andere naam voor zijn nieuwe zender. De kortgedingrechter in Utrecht verbood donderdag de naam Tien. De Mols bedrijf overweegt ook een bodemprocedure tegen de rechterlijke uitspraak, aldus een woordvoerster, maar realiseert zich dat dit veel tijd gaat kosten. De nieuwe zender begint in augustus.

Bekijk video:
Modem/ Breedband

Bij Talpa werd donderdag bijzonder teleurgesteld gereageerd. "We waren overtuigd van ons eigen gelijk. Voor ons is het vonnis onbegrijpelijk, maar de rechter heeft het laatste woord", aldus de woordvoerster van Talpa.

Digitale zender

"Wij zijn buitengewoon verheugd", is de reactie van SBS6. De zender noemt het "niet meer dan terecht" dat de rechter in hun voordeel heeft besloten. "De naam TV 10 wordt nog steeds gebruikt, Veronica en Jetix zenden uit op dat kanaal", zegt de woordvoerder. SBS6 wil tevens de digitale zender TV 10 lanceren, met daarop vooral showbizznieuws.

De zendernaam Tien werd in april bekendgemaakt. John de Mol had daarvoor een wedstrijd uitgeschreven. Koen Jansen uit Tilburg was een van de bedenkers van de naam en ging met een auto naar huis.

Talpa voerde tijdens het kort geding aan dat SBS TV 10 nieuw leven inblies toen John de Mol met de naam Tien op de proppen kwam. Daarvoor zou Talpa van het bestaan niet hebben geweten.

Onzin

SBS' advocaat J. van Manen noemt dat donderdag nog eens onzin. "De algemeen directeur van Talpa heeft destijds voor SBS TV 10 gekocht. Daar was 27 miljoen dollar mee gemoeid, dat zal hij zich toch wel herinneren. Een andere, nu bij Talpa werkzame medewerker, deed jaarlijks de belastingaangifte voor TV 10."

Van Manen stelt dat John de Mol weinig anders te doen staat dan een nieuwe naam te bedenken. "Hoger beroep kost drie maanden, dat duurt lang en tot de nieuwe uitspraak mag de naam Tien niet worden gebruikt", aldus Van Manen.