HILVERSUM - De hoofdagent van het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) die op 16 april zijn gezin en zichzelf in Hilversum doodschoot, had geen toestemming om zijn dienstwapen mee naar huis te nemen. Dat geldt ook voor een verkrachtingszaak, waarin een KLPD-agent in Leeuwarden wordt verdacht van het bedreigen van zijn vrouw met zijn dienstwapen.

Dit blijkt uit de documentaire 'Foute Agenten' van het televisieprogramma Zembla dat donderdagavond wordt uitgezonden. Een woordvoerder van het KLPD heeft deze informatie inmiddels bevestigd.

Het is volgens het KLPD regel dat een diender zijn dienstwapen in principe niet mee naar huis neemt. Als je tot de uitzonderingsgroep behoort die hier wel toestemming voor krijgt, moet de betreffende agent aan speciale voorwaarden voldoen. Zo moet deze diender het wapen thuis in een kluis bewaren.

Volgens een woordvoerder van de Raad van Hoofdcommissarissen kan deze regel een drama zoals in Hilversum overigens niet altijd voorkomen. Als iemand echt kwaad wil, kan een agent bijvoorbeeld ook tijdens zijn diensttijd een misdrijf plegen.