UTRECHT - De bevolking van Utrecht heeft woensdag een forse uitbreiding van het aantal koopzondagen afgewezen. Tegen de uitbreiding stemde 66 procent, voor 34. Dat heeft de gemeente Utrecht woensdag bekendgemaakt. Het college van burgemeester en wethouders liet weten de uitslag te respecteren.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Het raadplegend referendum viel samen met de volksraadpleging over de Europese grondwet, maar had met ruim 60 procent een lagere opkomst.

Teleurgesteld

Utrechters mochten kiezen voor of tegen de uitbreiding van het aantal koopzondagen tot alle zon- en daarvoor in aanmerking komende feestdagen. Burgemeester A. Brouwer reageerde woensdagavond teleurgesteld op de uitslag. Ze noemde het wel positief dat voldoende mensen kwamen stemmen. "We respecteren de uitslag en zullen de raad niet voorstellen het aantal koopzondagen uit te breiden".

De gemeenteraad vergadert op 16 juni over de uitslag van het referendum. Een meerderheid heeft eerder ook aangegeven de uitkomst over te nemen.

Iedereen

Opvallend was het verschil in het aantal kiesgerechtigden voor beide referenda. Aan het Europees referendum mochten 208.000 Utrechters deelnemen, tegen 219.000 aan de koopzondagstemming. Daaraan mocht iedereen meedoen die ook mag stemmen bij de gemeenteraadsverkiezingen, onder wie ook ingezeten van de EU die langer dan vijf jaar in Nederland verblijven.

Bij het Europees referendum golden de regels zoals bij de overige verkiezingen.